CURRICULUM VITAE


1.912 - Neix el 6 d’abril, a Ivars d’Urgell (Lleida).

1.925 - Embarca sol cap a Santiago de Cuba, on hi tenia un germà. Gràcies a la seva afició al dibuix, destaca en el seu treball.

1.929 - Torna a Barcelona, ingressa a l’Acadèmia Baixas i cursa dibuix artístic. Treballa a Cristalleries Lligé en la Secció de Vidre Decorat al Foc. L’encarregat és Genís Cirera.

1.930 - Ingressa a l’Acadèmia de Belles Arts (Llotja), on cursa els quatre anys de dibuix artístic.

1.932 - Cristalleries Lligé, S.A. per problemes familiars, tanca la Secció de Vidre Decorat al Foc. Genís Cirera monta taller propi a casa seva i li demana la seva col·laboració.

1.933 - Ingressa com a soci del Cercle Artístic Sant Lluc, en el local de l’antic Els Quatre Gats.

1.935 – L’empresa Enric Riera li ofereix treball de decorador de vidre al foc, amb plena llibertat de creació i signant totes les seves obres.

1.937 – Es trasllada a París on pinta i dibuixa diversos temes urbans.

1.937 – Torna a Santiago de Cuba. Fa una exposició d’aquarel·les i dibuixos de París, del viatge en la nau i de temes colonials.

1.938 – Exposició de Cartells Comercials d’Empreses Cubanes a Santiago de Cuba. Es trasllada a la capital de l’illa, l’Havana, on fa una altra exposició de 50 cartells de marques cubanes, i rep vàries ofertes de treball. Coincideix amb l’exposició, un concurs de cartells de la Compañía de Seguros El Iris, en el que guanya varis premis. Fa de director artístic i dibuixant de Procter & Gamble de Cuba, fins al juliol de 1944.

1.940 – Premi d’honor al IV Concurs de l’Associació d’Anunciants de Cuba.

1.941 – Dos premis d’honor i tres mencions honorífiques en el IV Concurs de l’Associació d’Anunciants de Cuba. Medalla de bronze al XXIII Saló del Cercle de Belles Arts de l’Havana.

1.942 – Un premi d’honor i dues mencions honorífiques en el VI Concurs de l’Associació d’Anunciants de Cuba

1.943 –Dos premis d’honor en el VII Concurs de l’Associació d’Anunciants de Cuba.

1.944 – Torna a Barcelona. Com a tècnic publicitari es fa càrrec de la propaganda de Compradores Unidos, S.A., crea la marca CUSA i dirigeix la publicitat de Radio Avenida, Cadena Lucarda i Invicta.

1.946 –Arriba a un acord amb Pere Prat Gaballí, director d’O.E.S.T.E. i pare de la publicitat a Espanya, per a col·laborar com a tècnic publicitari i creador de campanyes.

1.947 – Compra una petita mufla (forn elèctric) per a decorar vidre al foc en hores extres.

1.949 – Torna a l’Havana emportant-se una mufla gran comprada a París. Entra a Publicidad Fontanillas com a cap de producció i soci. Munta el Taller de Decoración de Vidrio y Cerámica , únic a Cuba.

1.953 – Entra com a director tècnic a Bombino & Sendra Publicidad. Continua, a fora d’hores, amb la decoració de vidre i ceràmica.

1.954 – Premi d’honor i una menció especial al XIX Concurs de l’Associació d’Anunciants de Cuba.

1.956 – Ven el taller de vidre i cerámica i torna a Barcelona. Novament s’encarrega de dirigir la publicitat de Cadena Lucarda i Radio Avenida. Col·labora amb Roldós Publicitat, creant idees gràfiques i campanyes.

1.957 –Torna a l’Havana. Accepta l’oferta de Soria & Ruiz Publicidad i com a director tècnic crea idees per a sis dibuixants.

1.959 – Havent-se produit la revolució cubana, el nou govern organitza un concurs per a emetre una sèrie de cinc segells de correus amb cinc temes de la revolució. Guanya un primer premi i una menció especial honorífica.

1.963 – Es trasllada a Mèxic on treballa tres mesos en publicitat. Després torna a Barcelona i entra com a subdirector de la sucursal barcelonina de Mc Cann Erickson, l’agència de publicitat més important del món.

1.965 – Amb ajut econòmic i ofertes de campanyes dels antics clients de CUSA, Cadena Lucarda i Radio y Televisión Invicta, funda l’agència Segur’s Publicitat que durarà 17 anys, fins a la seva jubilació.

1.990 – Adquireix una mufla i reprèn la il·lusió de decorar vidre i ceràmica al foc, purament per amor a l’art, sense mirar ni temps ni esforç. Fixa la seva residència a Moià.

1.993 – A l’edat de vuitanta-un anys, presenta a Moià una exposició antològica de vidre decorat al foc, olis, aquarel·les i dibuixos de 42 masies i ermites del Moianès.

1.994 –A Arbeca, la terra dels seus pares, presenta una altra exposició antològica amb peces de vidre esmaltat al foc i temes d’olives arbequines, pintures i aquarel·les d’Arbeca, els Omellons i la Floresta.

1.997 – A la XXX Fira-Mercat de Moià, presenta un estand amb 120 peces de vidre (plats, gerros, gots, etc.) i 34 plats, rajoles i quadres de ceràmica amb temes moianesos.

2.002 – A l’edat de noranta anys, presenta a Can Casanova, al Museu de Moià, l’exposició “53 anys de treball publicitari a Cuba, Estats Units i Barcelona”, amb proves gràfiques, diplomes i retalls de premsa dels premis i concursos guanyats.